Hygiëne in plonsbaden
Drinkwaterkwaliteit
Stilstaand water wordt snel troebel en is een broeihaard voor algen en bacteriën. Goed onderhoud van zwembaden – ook van plonsbaden – is dan ook essentieel om ziektes (diarree, luchtweginfecties, oogontstekingen, …) te voorkomen.
Om te beginnen moet het vulwater drinkwaterkwaliteit hebben. Gebruik daarom leidingwater, grondwater of oppervlaktewater van drinkwaterkwaliteit. Opgevangen regenwater is uitgesloten. De temperatuur van het water is bij het vullen best onder de 20°C.
Regelmatig verversen
Het water dagelijks verversen is de allerbeste manier om te voorkomen dat bacteriën zich nestelen in het zwembadwater. Dat is misschien mogelijk met kleine peuterbadjes, maar tegenwoordig zijn er plonsbaden op de markt die tot 900 liter water kunnen bevatten. Dit dagelijks verversen zou niet enkel veel tijd vragen, maar ook een torenhoge waterrekening betekenen.
Als je zo’n groot plonsbad voor langere tijd laat staan, doe je er best regelmatig vers water bij. Wordt het water vervuild door een stoelgang- of urineaccidentje, dan moet je het onmiddellijk volledig verversen en ook het zwembad grondig schoonmaken.
Chloor
Om het water te ontsmetten, kan je gebruikmaken van chloortabletten of -korrels. Chloor is kiemdodend en antioxiderend (goed voor zwembaden met metalen trapjes). Het nadeel is dat chloor gevaarlijk kan zijn als het in de verkeerde dosis wordt gebruikt. Het kan de huid en ogen irriteren. Lees goed de gebruiksaanwijzing en volg de doseringsrichtlijnen van de fabrikant van de chloortabletten.
Richtlijnen voor plonsbaden
Zwembaden die worden uitgebaat voor een groot publiek, moeten voldoen aan strenge hygiënenormen. Ook voor hotelzwembaden, zwembaden bij sauna’s, … bestaan officiële normen. Privézwembaden en tijdelijke zwembaden vallen daarbuiten.
Enkele richtlijnen voor zwembadjes in de tuin mee:
- Laat kleine badjes dagelijks leeglopen en reinig ze;
- Als het zwembadje twee dagen gevuld blijft, dek het dan af zodat dieren – vooral katten en vogels – er geen kiemen in kunnen achterlaten;
- Filter bij grotere zwembaden het water en volg de ontsmettingsinstructies van de verkoper zeer goed op. Ververs indien mogelijk het water regelmatig of voeg geregeld vers water toe;
- Laat kinderen met diarree beter niet in de zwembadjes zwemmen of spelen. Andere kinderen of zwemmers kunnen zo immers ook besmet worden.
Waterschaarste
Tijdens de zomer van 2018 hadden we te kampen met een neerslagtekort. Helaas werd er afgelopen winter ook onvoldoende reserve opgebouwd, waardoor er in de lente al een neerslagtekort was. Als de zomer van 2019 opnieuw droog is, moeten we ons voorbereiden op nog extremere watertekorten dan vorig jaar.
Verspil dus geen water en zet je plonsbadje zo weinig mogelijk op – of vul het niet telkens tot de rand. Houd ook steeds rekening met aanbevelingen van de overheid in verband met waterschaarste.
Bron: radio1.be
|
Bron: gezondheid.be