Gezond op het werk

Informatie voor werknemers
Werknemers spenderen veel tijd op het werk. Soms is het moeilijk om na de werkuren nog de energie of motivatie te vinden om te gaan sporten of te zorgen voor een gezonde maaltijd. Daarom is het een goed idee om al op de werkvloer aan de – fysieke en mentale – gezondheid te werken.
Geactualiseerd op:
Onderwerpen:
©:

preventActio 08/2017

Win-win

Een goede gezondheid is niet enkel positief voor de werknemer, ook de werkgever plukt hier de vruchten van. Je gezondheidstoestand heeft immers impact op je werkprestaties en werkvermogen. Zo zal een gezonde werknemer minder afwezig, langer inzetbaar en meer betrokken zijn en zal hij/zij beter presteren.

Fit op het werk

De laatste 50 jaar is het aantal ‘actieve’ jobs met voldoende lichaamsbeweging gehalveerd. Genoeg bewegen op het werk is dan ook niet voor iedereen even evident. Vooral mensen met een bureaujob zitten dagelijks gedurende lange tijd stil.

Langdurig stilzitten en de gevolgen

Stilzitten, ook wel het nieuwe roken genoemd, is zo ingeburgerd geraakt dat we er ons niet meer van bewust zijn. Te lang stilzitten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Per uur dat je zit, stijgt die kans met 2%. Lang zitten vertraagt de toevoer van bloed en zuurstof naar de hersenen, waardoor je dus ook minder productief wordt. Ook de bloedtoevoer naar je organen wordt vertraagd, terwijl de productie van insuline net de hoogte ingejaagd wordt. Obesitas en diabetes zijn de meest voorkomende aandoeningen veroorzaakt door langdurig stilzitten. Er bestaat ook een verband tussen te veel stilzitten en het ontwikkelen van bepaalde kankers (bv. darmkanker, baarmoederkanker en longkanker). Daarnaast blijven je rug en nek niet gespaard als je niet op je houding let tijdens het zitten: de rugspieren verslappen, de wervelkolom gaat verstijven en je kan nekklachten krijgen. 

Tips voor meer beweging

  • Vergeet de lift, kies de trap!
  • Neem eens de fiets naar het werk of ga te voet. Als dat niet lukt, kan je ook eens proberen je auto verderop te parkeren of een halte eerder af te stappen.
  • Wandel, wandel, wandel! Tijdens het bellen, tijdens de lunch, en waarom niet al wandelend vergaderen?
  • Ga eens water halen of naar het toilet op een andere verdieping. Tip voor extra beweging: met een klein glas ben je vaker gedwongen nieuw water te gaan halen.
  • Af en toe rekken en strekken is een goed middel tegen rug- en nekpijn.
  • Je lunchpauze is een goed moment voor wat extra beweging. Je kan bijvoorbeeld boodschappen gaan doen – niet met de auto dan natuurlijk. Of je kan je lunch – als je toch met de auto komt –  in je auto laten liggen zodat je even moet wandelen om je eten te halen.
  • Voor de sportievelingen: ga een halfuurtje joggen tijdens je lunch.
  • Een stappenteller kan zorgen voor extra motivatie.

Gezonde voeding op het werk

In België kampt ruim de helft van de volwassen bevolking met overgewicht. Dat heeft enerzijds te maken met het gebrek aan beweging, maar wordt vooral veroorzaakt door een ongezond en onevenwichtig voedingspatroon. Dat kenmerkt zich door een te hoge inname van vetten en suikers en een te beperkte inname van groenten en fruit. Zo komt maar liefst 95% van de mannen en 98% van de vrouwen niet of nauwelijks aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit.

Ongezonde voeding en de gevolgen

Dat overgewicht negatieve gevolgen voor de gezondheid met zich meebrengt, is geen geheim meer. Maar zelfs als je geen overgewicht hebt, zal een ongezond voedingspatroon zich vroeg of laat gaan wreken. Zo kan het leiden tot osteoporose of een verhoogde cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker en bijgevolg ook een verhoogd risico op ziekten als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft ongezonde voeding ook een slechte invloed op ons gebit en mentaal welzijn.

Tips voor gezonde voeding op het werk

  • Vervang ongezonde snacks door fruit of noten. Als je een fruitschaal binnen je gezichtsveld plaatst, krijg je sneller zin in een stuk fruit. Hou ook een voorraad nootjes bij de hand om de kleine honger te stillen voor of na de lunch.
  • Drink voldoende water, liefst 1,5 liter per dag. Niet alleen hydrateert het je lichaam, het stilt ook nog eens het hongergevoel.
  • Blijf weg van frisdranken en cafeïne. Als je eens wat anders wilt dan water, kan je afwisselen met thee.
  • Eet niet aan je bureau. Uit onderzoek blijkt dat snel aan je bureau eten niet gezond is. Je eet meer en zal sneller opnieuw honger krijgen.
  • Neem je eigen gezonde en lichte lunch mee. Zo is het gemakkelijker om van de broodjes of warme maaltijden uit de kantine af te blijven. Van een zware lunch krijg je bovendien al snel een ‘namiddagdipje’.

Voel je goed op het werk

Psychosociale risico’s op het werk worden gedefinieerd als de kans dat een of meerdere werknemers psychische schade ondervinden. Deze risico’s zijn nefast, zowel voor de werknemers als voor de onderneming.

Psychosociale aandoeningen en de gevolgen

Psychosociale aandoeningen kunnen verschillende gevolgen hebben. Zo kunnen er emotionele symptomen optreden, zoals stress, burn-out of depressie. 28% van de Belgische werknemers, in alle sectoren en beroepen, ondervindt vaak of altijd stress op het werk. Er wordt verwacht dat werkgerelateerde stress in de toekomst de belangrijkste oorzaak zal worden van werkverzuim en arbeidsongeschiktheid. De psychische schade veroorzaakt door psychosociale aandoeningen, kan zelfs gepaard gaan met lichamelijke schade, zoals hoofdpijn, spier- en skeletaandoeningen, slaapstoornissen en hartziekten.

Tips voor mindful werken en minder stress

Mindfulness is een soort aandachtstraining waarbij je je aandacht wegleidt van negatieve gedachten.

  • Glimlach. Onderzoek heeft aangetoond dat je met een glimlach op je mond meer positieve dingen opmerkt.
  • Heb je even het gevoel dat het je te veel wordt? Sluit dan twee minuten je ogen en concentreer je op je ademhaling.
  • Probeer genoeg leuke momenten in te bouwen. Je kan bijvoorbeeld een leuk liedje luisteren of een grappig filmpje bekijken, of een praatje slaan met je collega’s.
  • Wissel leuke en minder leuke taken af.
  • Zoals al gezegd: beweeg! Dat helpt ook om je gedachten even te verzetten.
  • Accepteer dat je niet perfect bent en neem het jezelf niet al te kwalijk als je een fout maakt op het werk.
  • Maak een to-dolijstje en beslis welke taken prioriteit moeten krijgen.
  • Leer neen zeggen. Het is niet makkelijk om mensen teleur te stellen, maar je kan beter van bij het begin zeggen dat iets je niet zal lukken dan op het laatste moment af te haken.
  • Je hoeft niet altijd en overal bereikbaar te zijn. Leg bijvoorbeeld je gsm weg terwijl je op je computer werkt of zet je e-mailmeldingen uit als je niet gestoord wil worden.


Bronnen: gezondwerken.be, nieuws.vtm.be, hln.be, partena-ziekenfonds.be, deredactie.be, vigez.be, jobat.be, libelle.be, gezondheid.be, stepstone.be

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.