Covid-19: ontvlambare handgel

Werknemers die klanten bezoeken, hebben vaak hydroalcoholische gel in hun wagen liggen. Het gebruik van dit product is echter niet zonder gevaar. Waarop moet men specifiek letten? Kan alcoholgel ontbranden bij hoge temperaturen? Het Institut national de recherche et de sécurité (INRS) beantwoordt deze vragen.

Ontvlambaar
Hydroalcoholische gel is een product dat snel ontvlamt als het in contact komt met ontstekingsbronnen (vlammen, hete oppervlakken, vonken, ...). Om elk risico op ontbranding te voorkomen, is het aangewezen de voorgeschreven hoeveelheid te gebruiken, dit wil zeggen telkens één toefje. Hoe meer gel men gebruikt, hoe meer alcoholdampen er ontstaan, waardoor het risico op ontbranding in de buurt van een ontstekingsbron toeneemt. Dit kan brandwonden veroorzaken. Het is ook belangrijk rekening te houden met de viscositeit van het product: als men een stroperige handgel heeft, zal men geneigd zijn grotere hoeveelheden te gebruiken. De gel blijft daardoor langer op het huidoppervlak liggen, wat in geval van ontbranding ernstigere brandwonden kan veroorzaken.
 
Volledig verdampt
Het is belangrijk dat de gel volledig verdampt is voordat men iets anders doet (terugkeren naar de werkplek, een schakelaar aanzetten, een sigaret opsteken, ...).
 
Combinatie met zuurstof onder druk
Bedrijven die zuurstof onder druk gebruiken (laswerkzaamheden, medische zorgverstrekking, ...), moeten bijzonder waakzaam zijn. Het risico op ontbranding van hydroalcoholische gel is immers veel groter bij werkzaamheden met zuivere zuurstof (kranen, leidingen, ...): in dergelijke situaties kan de alcoholgel zelf gaan ontbranden als die nog aanwezig is op de handen van degene die de werkzaamheden uitvoert.
 
Handgel in de wagen
Handgel laat men best niet in de volle zon in de auto liggen. Is er gel gemorst of lekt de verpakking? Gebruik dan papieren doekjes om zoveel mogelijk vloeistof te verwijderen en verlucht het voertuig goed.
 
Bron: inrs.fr
: preventMail 21/2020