Covid-19 en luchtcirculatie in de auto

Gelet op het risico op overdracht van infecties van de luchtwegen, met name in het kader van de coronapandemie, vormt de luchtcirculatie in de wagen een groot probleem.  Een team van Amerikaanse onderzoekers simuleerde de luchtcirculatie in een auto om op basis van de resultaten hiervan de meest doeltreffende oplossingen in kaart te brengen.

Hoog besmettingsrisico
Een goede ventilatie in de auto is essentieel om het risico op virusoverdracht te verminderen. Dit betekent dat men zoveel mogelijk buitenlucht naar binnen moet brengen en dat het mengsel van buiten- en binnenlucht moet worden afgevoerd. De toevoer van verse lucht kan gebeuren aan de hand van de mechanische ventilatie (airco), maar de afvoer blijft in dat geval zeer beperkt.

De ramen openen
De oplossing is te zoeken bij de ramen. Een Amerikaans team van de universiteit van Massachusetts voerde een reeks computersimulaties van de luchtcirculatie in een auto uit. Het gebruikte model was een Toyota Prius, met twee inzittenden. De efficiëntste oplossing is om de vier ruiten open te zetten: dit zorgt voor een optimale ventilatie, rekening houdend met de drukverschillen tussen de buiten- en de binnenlucht en met de aerodynamica van de auto. De slechtste oplossing is om de vier ramen dicht te houden. Het compromis bestaat er dus in om één raam aan de voorkant en één raam aan de achterkant (tegenovergestelde kant) open te zetten.

Social distancing
De onderzoekers bevestigen dat de diagonale positie (passagier op de achterbank schuin achter de bestuurder) de beste is: de bestuurder en de passagier zijn zo het verst van elkaar verwijderd. Het dragen van een masker blijft echter aangewezen.

Toepassing
De onderzoekers wijzen erop dat deze simulaties betrekking hebben op een bepaald type voertuig (een gezinsauto): ze zijn bijvoorbeeld niet van toepassing op een cabriolet of op een minibusje. Het is misschien niet het beste idee om op koude of winderige dagen met open ramen te rijden. Maar men kan zich door deze bevindingen laten inspireren om het voertuig tijdens de rit af en toe te verluchten.
 

Meer info: advances.sciencemag.org, brown.edu

Bron: passionsante.be

 

: preventMail 12/2021