preventMemo: maandelijkse fiche. preventMemo is sinds september 2019 terug te vinden als middenkatern van preventFocus. Voor preventAssistabonnees is preventMemo ook als praktijkdocument (download) beschikbaar via de website.
Als een epidemie of pandemie uitbreekt, zijn preventiemaatregelen nodig om de gezondheid van de werknemers te beschermen en de bedrijfscontinuïteit te vrijwaren.
De brandbestrijdingsdienst neemt een belangrijke rol op bij de organisatie van de brandpreventie in een onderneming. Het is aan de werkgever om te bepalen hoeveel en welke personen (ten minste één iemand) de brandbestrijdingsdienst vormen en te zorgen voor de nodige opleiding en middelen.
Het comité voor preventie en bescherming op het werk (comité pbw) is een paritair overlegorgaan dat als opdracht heeft actief bij te dragen tot alle acties die worden ondernomen om het welzijn van werknemers te bevorderen in de organisatie. Op de vergaderingen van het comité kunnen de betrokken partijen hun standpunten delen en informatie verspreiden over de praktische problemen op het terrein.
Heel wat jobs gaan gepaard met staand werk. Vooral langdurig staand werk houdt risico’s in voor de gezondheid. Zulke risico's kunnen worden beperkt door een goede werkorganisatie en werkplekinrichting.
Sociale voorzieningen is de verzamelnaam voor sanitaire installaties en lokalen zoals re!ers en pauzeruimten. De inrichting en de uitrusting van dergelijke lokalen hangt af van de aard van de werkzaamheden, het aantal gebruikers en de omstandigheden.
Voor bepaalde machines, installaties of uitrusting is het verplicht om deze te laten controleren door een
externe dienst voor technische controle (EDTC). Het is aan de werkgever om de controles (keuringen) te organiseren, de adviezen op te volgen en de verslagen bij te houden.
Werknemers brengen samen heel wat tijd door en dat verloopt niet altijd zoals het hoort. Gebrek aan respect voor elkaar en pesterijen komen helaas ook op de werkvloer voor. Preventie is daarom aangewezen.
Het gebruik van alcohol en drugs op de werkvloer brengt ernstige economische, sociale en gezondheidsgevolgen met zich mee, zowel voor de werknemer als zijn collega’s, het bedrijf en de maatschappij. Een preventief alcohol- en drugsbeleid kan heel wat problemen voorkomen.
Verlichting is een van de belangrijkste omgevingsfactoren op het werk. Goede verlichting is noodzakelijk om ongevallen te voorkomen en om gezondheidsklachten of vermoeidheid te vermijden.
Als er een ongeval gebeurt of iemand onwel wordt, is het een kwestie van snel en efficiënt in te grijpen. Een goede eerstehulpverlening op het werk vereist het opstellen van procedures en het voorzien van personeel en de nodige middelen.
In heel wat sectoren worden veiligheidsschoenen gebruikt om de voeten van werknemers te beschermen. Naast de klassieke veiligheidsschoenen met verstevigde tip bestaan er nog tal van andere types schoenen die aangepast zijn aan de risico’s waarmee de werknemers geconfronteerd worden tijdens de uitoefening van hun job.
Heftrucks zijn veelgebruikte interne transportvoertuigen. Het gebruik gaat gepaard met heel wat risico’s. Om de veiligheid van bestuurders en anderen te verzekeren, zijn zowel technische als organisatorische maatregelen vereist.
In de zomer kan de omgevingstemperatuur hoog oplopen. Om werknemers te beschermen tegen de mogelijke schadelijke gevolgen van overmatige warmte en uv-straling, zijn technische en organisatorische maatregelen noodzakelijk.
De binnenlucht op arbeidsplaatsen kan verschillende verontreinigende stoffen bevatten en zo de gezondheid
van de werknemers aantasten. Om te zorgen voor een gezonde binnenlucht kunnen maatregelen genomen
worden, zoals een goede inrichting van de lokalen en een gepaste verluchting.
Het intern verkeer omvat niet alleen het verkeer in de gebouwen van een bedrijf, maar ook op de buitenterreinen. Vaak heerst er een heuse drukte: auto’s, fietsers, voetgangers, heftrucks, vrachtwagens, ..., die allemaal op weg zijn om te parkeren, te leveren of goederen op te slaan. Veilig intern verkeer is gebaseerd op het scheiden van verkeersstromen, veilige verkeerswegen, duidelijke verkeersregels en een heldere communicatie naar alle betrokkenen.
Om de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten te verzekeren, is een goede informatie-uitwisseling essentieel. De werkpostfiche is hiervoor een basisdocument.
Lawaai op het werk kan het gehoor beschadigen en leiden tot onomkeerbare gehoorschade. Om werknemers te beschermen, is het noodzakelijk om lawaai zoveel mogelijk te vermijden en tot een minimum te beperken.
Brandpreventie begint met het maken van een risicoanalyse. Bij een dergelijke analyse is het van belang om rekening te houden met de mogelijke oorzaken van brand en de verschillende factoren die het brandrisico beïnvloeden. Een regelmatige bijsturing van de analyse, zeker in geval van wijzigingen, is noodzakelijk.
Steigers zijn er in vele soorten. Het werken met steigers vergt maatregelen om de veiligheid van alle betrokkenen te verzekeren, zowel bij de (de)montage als tijdens het werken op de steigers.
Besloten ruimten zijn zeer risicovolle werkplaatsen. De verschillende risico’s en de meestal nauwe of moeilijk te bereiken vluchtweg maken een grondige voorbereiding en een goede begeleiding noodzakelijk.
Dieselmotoren kennen vele toepassingen op het werk. Blootstelling aan emissies van dieselmotoren is
schadelijk voor de gezondheid en moet zoveel mogelijk worden vermeden.
Ten aanzien van geweld op het werk is nultolerantie vereist. Daarom is het aan de werkgever om de risico’s in kaart te brengen en de nodige preventiemaatregelen te nemen.
Bedrijven of organisaties schakelen regelmatig aannemers in voor het uitvoeren van werkzaamheden. Dat heeft tot gevolg dat werknemers van andere werkgevers aan het werk gaan op de arbeidsplaats van de opdrachtgever. Deze situatie brengt specifieke risico’s met zich mee, zowel voor de werknemers van de aannemer als deze van de opdrachtgever.
In een gebouw is een evacuatie zonder een goede noodverlichting ondenkbaar. Noodverlichting schakelt automatisch in bij een stroomstoring. Zo kunnen mensen op een veilige manier hun weg vinden naar vluchtwegen en de dichtstbijzijnde nooduitgang. Noodverlichting helpt om paniek te voorkomen en beperkt de veiligheidsrisico’s.
Het is de opdracht van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk om jaarlijks een verslag op te maken. Het jaarverslag geeft een overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar en van de arbeidsongevallen.
Biologische agentia omvatten micro-organismen die een infectie, een allergie of een intoxicatie kunnen veroorzaken. Biologische agentia zijn wijdverspreid en komen voor in vele sectoren en beroepen.
Op het werk zijn er heel wat taken waarbij lasten manueel behandeld worden. Het tillen en verplaatsen van lasten, zeker als het gepaard gaat met grotere gewichten of repetitieve bewegingen, houdt risico’s in op musculoskeletale aandoeningen.
Heel wat werknemers telewerken, soms op regelmatige basis en in andere gevallen eerder occasioneel. Het is hoe dan ook belangrijk om een beleid uit te werken voor veilig en gezond telewerk.
De activiteiten die de werkgever op touw zet om het welzijn op het werk te verbeteren, moeten kaderen in een beleid: het dynamisch risicobeheersingssysteem. Dit systeem is gebaseerd op gekende managementprincipes. Het laat toe om de preventie in de onderneming of organisatie op een systematische manier aan te pakken en daarbij rekening te houden met de aard en de activiteiten van de onderneming. De opvolging van het dynamisch risicobeheersingssysteem gebeurt aan de hand van twee documenten: het globaal preventieplan en het jaaractieplan.
Het behoort tot de opdracht van het comité voor preventie en bescherming op het werk om actief deel te nemen aan de uitbouw van het beleid inzake welzijn op het werk. Daarom is het aan de werkgever om het comité te raadplegen en op die manier het overleg met en de betrokkenheid van het comité te verzekeren. Het comité kan voorstellen doen en voor heel wat onderwerpen is een advies of akkoord van het comité vereist.
Bij de keuze en de aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) is het belangrijk om doordacht te werk te gaan. Een efficiënte bescherming moet daarbij hand in hand gaan met comfort en duurzaamheid.
Perazijnzuur is een molecule die verwant is met azijnzuur. In zijn praktische applicaties wordt het op de markt gebracht in een waterige oplossing samen met azijnzuur en waterstofperoxide. Hierdoor wordt perazijnzuur stabiel gehouden. Perazijnzuur wordt onder andere gebruikt in de productie van epoxiden, maar is bij het grote publiek vooral gekend als een bestanddeel van schoonmaak- en desinfectiemiddelen.
Fenol is een van de meest geproduceerde chemicaliën. Het wordt onder andere gebruikt als grondstof voor stabilisatoren en antioxidanten die gebruikt worden in de polymeerindustrie en in de smeermiddelenindustrie. Daarnaast wordt fenol ook vaak gebruikt als grondstof voor bestrijdingsmiddelen en voor farmaceutische producten.
Een goed onthaal is noodzakelijk om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te beschermen. Een doordacht onthaalbeleid berust op duidelijke afspraken en gerichte informatie. Voor risicogroepen zoals uitzendkrachten, werknemers van contractors en stagiairs is extra aandacht vereist.
Bij ernstige arbeidsongevallen is het vereist om onmiddellijk een onderzoek in te stellen en een omstandig verslag op te maken. Op die manier kunnen gelijkaardige ongevallen in de toekomst voorkomen worden.
De fiets wordt vaak gebruikt om naar het werk te gaan. Fietsers zijn echter zwakke weggebruikers. Daarom is het van belang om bij het uitwerken van het bedrijfsmobiliteitsbeleid ook in te zetten op de veiligheid van de fietsers.
Ladders zijn vaak gebruikte arbeidsmiddelen. Deze preventMemo gaat in op de verschillende aspecten van het veilig werken met ladders (de aankoop, de keuze, de gebruikswijze en de controle) en bevat bovendien een kant-en-klare instructiekaart met tips voor het stabiel opstellen van een ladder.
Beeldschermwerkers zitten vaak langdurig te werken aan een beeldscherm. Om hen toe te laten hun werk op een veilige en gezonde manier te kunnen uitoefenen, is het belangrijk om te zorgen voor een goede werkorganisatie en inrichting van de werkplek.
Om snel en efficiënt in te grijpen, moeten er op de werkvloer mensen aanwezig zijn die in geval van nood de eerste zorgen kunnen toedienen. Deze eerstehulpverleners zijn de hoeksteen van de eerstehulpverlening op het werk. Voor het uitvoeren van hun opdrachten moeten ze beschikken over de nodige middelen, kennis en vaardigheden.
In vele gebouwen is het gevaar van asbest aanwezig. Preventie van de risico’s verbonden aan asbest begint met het opstellen van een ‘asbestinventaris’. Dit is een wettelijke verplichting. De asbestinventaris geeft overzicht van de asbesthoudende materialen en de beoordeling van de toestand waarin deze materialen zich bevinden.
Werkgevers zijn verplicht om een beleid op te stellen rond de blootstelling aan warmte en koude. Een blootstelling aan extreme thermische omgevingsfactoren kan immers dodelijke gevolgen hebben.
Een val op gelijke hoogte is vaak het gevolg van een combinatie van verschillende factoren. De kwetsuren die het slachtoffer van een struikel- of glijpartij oploopt, kunnen ernstig zijn. Het is dan ook erg belangrijk om gepaste preventiemaatregelen te nemen.
Alle organisaties moeten de nodige maatregelen voorzien om, indien nodig, iedereen die aanwezig is in de organisatie, werknemers én bezoekers, snel te kunnen evacueren. Niet of te laat evacueren kan leiden tot catastrofes, bv. in geval van brand. Een regelmatige evacuatieoefening is nodig om de procedure in te oefenen en om na te gaan of ze volledig is en nog actueel. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste elementen waarmee men rekening moet houden.
De trillingen afkomstig van machines en gereedschappen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Blootstelling aan trillingen kan leiden tot letsels aan de zenuwen, gewrichten en botten, vaataandoeningen en spijsverteringsstoornissen. Preventiemaatregelen zijn vereist om werknemers te beschermen tegen schadelijke trillingen.
Voor het voeren van een welzijnsbeleid in de onderneming heeft de wetgever verschillende instrumenten voorzien. Het belangrijkste is misschien wel het globaal preventieplan. Het laat toe om de preventieactiviteiten te plannen, te evalueren en bij te sturen.
Op het vlak van de preventie kan de werkgever het zich niet veroorloven passief te wachten op een externe gebeurtenis (bv. ongeval, inspectie) om tot actie over te gaan: hij moet een proactief en systematisch beleid voeren. Vandaar dat de reglementering hem oplegt de preventieacties te structureren en te vertalen in twee plannen: het globaal preventieplan, een algemeen plan dat de vijf komende jaren bestrijkt, en het jaaractieplan, een specifiek plan op korte termijn.
Op het werk is er vaak druk verkeer: voetgangers, heftrucks, transpallets, vrachtwagens, … bewegen af en aan. Om dit intern transport in alle veiligheid te laten verlopen, is een beleid rond intern transport nodig.
Om te vermijden dat nieuwe apparatuur risico’s met zich meebrengt voor het bedrijf, is het aankopen van arbeids- en beschermingsmiddelen wettelijk geregeld. De aankoopprocedure is gebaseerd op drie sleutelmomenten, de zogenaamde groene lichten: de bestelling, de levering en de ingebruikname. Bij elke stap is de tussenkomst van de preventieadviseur nodig.
De wetgeving bepaalt dat elke werknemer het recht heeft op een rookvrije werkplek. De bedrijven hebben er dus alle baat bij een goed beleid inzake roken uit te werken.
n-Butanol (ook wel bekend als butylalcohol) is een alcohol die in zijn structuur 4 koolstofatomen bevat. Het wordt vaak gebruikt als oplosmiddel, maar ook als tussenproduct in chemische productie (bv. productie van butylacetaat). Het wordt tevens ook gebruikt als brandstof of in voedingsmiddelen.
Risicobeheer is een belangrijk principe in het preventiebeleid. Het gaat verder dan het analyseren van risico’s. Het vertrekt van het identificeren van gevaren en het beoordelen van risico’s, maar omvat ook het kiezen van de gepaste preventiemaatregelen, het uitvoeren en opvolgen van deze maatregelen.
Azijnzuuranhydride wordt veel gebruikt in de chemische sector als reagens in syntheseprocessen. Hierbij worden acetylgroepen in organische moleculen ingebouwd. Het wordt dus als een basisstof in de industrie aanzien. Eén van de meest bekende toepassingen is de acetylatie van salicylzuur (productie van aspirine).
Elk arbeidsongeval moet aangegeven worden bij de arbeidsongevallenverzekeraar zodat het slachtoffer vergoed kan worden. Daarnaast moeten arbeidsongevallen geregistreerd, bijgehouden en soms ook gemeld worden, met het oog op preventie.
Ondernemingen en organisaties moeten alles in het werk stellen om risico’s en gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer er toch iets fout loopt, dan is het belangrijk dat iedereen weet hoe hij of zij moet reageren. De noodmaatregelen worden vastgelegd in het intern noodplan.
Propyleenoxide, ook wel propeenoxide genoemd, is een chemische stof die veelvuldig gebruikt wordt in de chemische sector. Propyleenoxide wordt gebruikt als basisstof voor de productie van propeenglycol en polyetherolen. Daarnaast heeft het diverse toepassingen zoals oplosmiddel, smeermiddel en kan het ook gebruikt worden in vlamvertragers of als ontsmettingsmiddel.
In heel veel sectoren worden veiligheidsschoenen gebruikt om de voeten van werknemers te beschermen. Naast de klassieke veiligheidsschoenen met verstevigde tip bestaan er nog tal van andere type schoenen die aangepast zijn aan de risico’s waarmee de werknemers geconfronteerd worden tijdens de uitoefening van hun job.
Styreen, ook wel ethenylbenzeen, is een organische aromatische kleurloze vloeistof. Het product wordt vooral gebruikt als monomeer voor de productie van polymeren of als chemisch tussenproduct voor de productie van andere basischemicaliën. Omdat styreen een monomeer is dat spontaan kan polymeriseren onder invloed van licht of zuurstof, wordt een kleine hoeveelheid 4-tert-butylcatechol toegevoegd als stabilisator. Een ongecontroleerde polymerisatie reactie kan leiden tot een thermische runaway reactie.
Tetrachlooretheen, ook wel perchloorethyleen genoemd, wordt nog vaak gebruikt in de droogkuisindustrie. Wegens zijn impact op het milieu, wordt dit product meer en meer vervangen door milieuvriendelijke producten.
Een explosie heeft doorgaans catastrofale gevolgen. Voor het beheersen van explosierisico's is het noodzakelijk om een goede analyse te maken en ruimten met een mogelijk explosiegevaar te identificeren. De zogenaamde ATEX-regels bieden een kader voor het uitwerken van beheersingsmaatregelen.
Formol/formaline (CH2O) is een oplossing van 37% formaldehyde en water. Het is een kleurloze oplossing met sterk stekende geur. Het wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel in zijn 37% vorm. De werking van formaldehyde is gebaseerd op het principe dat de stof verbindingen aangaat met eiwitten op het oppervlak van het cellen en verbindingen met genetische materiaal in de celkern.
Niet iedereen heeft tijdens de uitoefening van zijn job een dak boven het hoofd. Heel wat werknemers werken in open lucht en worden daarbij geconfronteerd met verscheidene risico's. Bij het vaststellen van preventiemaatregelen voor buitenwerkers moet dan ook rekening gehouden worden met deze specifieke arbeidsomstandigheden.
De Japanse 5S-methode kende in de jaren 80 in Europa een grote groei. Ze is niet van toepassing op een proces, maar wel op een fysieke omgeving (werkplaats, opslagplaats, bureau, werkpost,…). Het doel van deze methode bestaat erin de netheid en organisatie van de werkpost te garanderen. De kracht schuilt in de eenvoud en relevantie.
Op een werkplek waar gewerkt wordt met chemische stoffen voorzie je maar beter een oog- en nooddouche. Als er een ongeval gebeurt zijn de eerste minuten immers erg belangrijk. De eerstehulpverlening begint met het zo snel mogelijk en overvloedig spoelen van het lichaam of de ogen. Het aanbod aan oog- en nooddouches is erg uitgebreid. Voor het maken van de juiste keuze moet je nagaan welk type het best aansluit bij jouw situatie.
Veiligheidspictogrammen geven belangrijke informatie. De borden wijzen bijvoorbeeld op een gevaar of vertellen de weg naar de nooduitgang. De goed herkenbare kleuren en vormen van pictogrammen zijn een belangrijke troef. Belangrijk is wel om bij het aanbrengen van veiligheidspictogrammen doordacht te werk te gaan en te streven naar een maximale zichtbaarheid.
Schaarliften zijn een subcategorie van hoogwerkers (PreventMemo Technisch nr. 41 van oktober 2008). Ze worden vaak gebruikt als alternatief voor ladders. Schaarliften zijn behoorlijk compact en kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Ook op plaatsen waar er weinig manoeuvreerruimte is, zijn het handige toestellen. Een nadeel is wel dat ze alleen naar boven en naar beneden kunnen bewegen. De zijdelingse stabiliteit is tevens niet erg groot.
Er heerst nogal wat spraakverwarring over waterstofchloride HCL (een gas) en zout- of chloorwaterstofzuur (oplossing van HCL in water). Beide producten houden risico’s in voor de gezondheid en de veiligheid, en voor het milieu. Gepaste voorzorgsmaatregelen zijn dus nodig.
In het streven naar meer ‘propere energie’ is LPG als ‘groene’ brandstof de laatste jaren aan een opmars bezig. Het bevat geen lood, geen benzeen, geen zwavel, een schone zaak lijkt het. Maar dat betekent nog niet dat LPG geen gvaarsaspecten. De grootste omzichtigheid is geboden bij het omgaan met LPG.
Wordt vooral gebruikt als verfverdunner, ontvlekker, ontvettingsmiddel voor metalen…
Ondanks het zeer algemene gebruik van white spirit voor beroepsmatige zowel als huishoudelijke toepassingen mogen we niet vergeten dat het gaat om een gevaarlijk product waarmee we voorzichtig moeten omspringen.
De rolsteiger staat op wielen en is daardoor makkelijk verplaatsbaar. De rolsteiger wordt vaak gebruikt voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.
Jongeren zijn extra kwetsbare werknemers. Zeker de stagiairs die met dezelfde risico’s geconfronteerd worden als meer ervaren werknemers. Extra aandacht voor deze specifieke groep is dan ook noodzakelijk.
Spuitbussen gebruiken we vaak thuis en op de werkplek. Sinds de uitbanning van de CFK’s bevatten de spuitbussen (houders onder druk) andere drijfgassen. Ze tasten de ozonlaag weliswaar minder aan, maar houden wel hoge risico’s in: ze kunnen zeer ontvlambaar en ontplofbaar zijn. Bovendien kan de inhoud gevaarlijk zijn. Een juist gebruik, opslag en verwijdering is de boodschap.
Een breekhamer (of drilboor) wordt regelmatig ingezet bij sloopwerken of wegenwerken. Wie het toestel hanteert, wordt echter blootgesteld aan verschillende risico’s.
Een lintzaag bestaat uit een eindloos lintvormig zaagblad dat om twee wielen heen wordt gespannen. Het wordt vooral gebruikt in de houtbewerkingssector. Maar de lintzaag kan ook kunststof of metalen snijden.
Acetyleen is een gas dat gebruikt wordt bij las- en snijwerken, in de chemische sector en de glasindustrie. Er moet zeer voorzichtig mee omgesprongen worden, want het gaat hier om een zeer ontvlambaar en ontplofbaar goedje.
Bijna elke Belgische (groot)keuken maakt regelmatig frieten of andere gefrituurde snacks klaar in een professionele friteuse. Het gebruik van (hete) frituurolie brengt echter heel wat risico’s met zich mee.
In een bedrijf gebeuren voortdurend verplaatsingen, van voetgangers, van voertuigen, al dan niet met goederen.
Om alles in goede banen te leiden, zijn er net zoals in het verkeer, wegen en doorgangen.
HACCP staat voor Hazard Analysis of Critical Control Point, ofwel risicoanalyse van kritieke controlepunten in het
productieproces. Deze analyse is de basis om de voedselveiligheid tijdens het productieproces en de distributiecyclus
te beheersen en te bewaken.
Wie grote grasvelden of parken moet maaien, is vaak beter af met een zitmaaier dan met een gewone grasmaaier. Het werk verloopt een stuk sneller met een zitmaaier, maar de risico’s zijn ook groter. Lichaamsdelen die in de maaibladen terechtkomen, worden vaak vreselijk verminkt. Ook omkantelen en weggeprojecteerde voorwerpen vormen een groot risico.
Afhankelijk van de taak die moet worden uitgevoerd, worden slijpschijven gemonteerd in draagbare of vaste slijpmachines. Hier gebeuren echter nog te vaak ongevallen mee met als onderliggende oorzaken het werken met versleten of ongepaste slijpschijven, het niet goed monteren van de slijpschijven,...
PUR staat voor polyurethaan en wordt vaak gebruikt om daken en vloeren te isoleren. Het wordt op het te behan- delen oppervlak gespoten en kan daardoor snel en doeltreffend aangebracht worden. PUR is echter een chemisch product en dat vraagt om de nodige voorzichtigheid.
Lawaai kan leiden tot diverse vormen van overlast en onomkeerbare gehoorschade en moet dus vermeden of tot een minimum beperkt worden. De wetgeving legt grenswaarden voor blootstelling op en preventiemaatregelen, te nemen op basis van een risicoanalyse.
Elektrisch aangedreven heftrucks, reachtrucks,... werken met een herlaadbare loodaccu batterij. Vroeg of laat - afhankelijk van het gebruik van het voertuig - moet de batterij gewisseld en/of heropgeladen worden. Dit is niet zonder risico’s.
Vrachtwagenbestuurders en chauffeurs van autobussen moeten regelmatig rusten. De maximale rijtijden en minimale rustperiodes werden wettelijk vastgelegd in de verordening (EG) nr. 561/2006 inzake rij- en rusttijden in het wegvervoer.
Een werkgever moet de risico’s van manueel hanteren van lasten uitschakelen of tot een minimum herleiden. Het volgende stappenplan helpt je een eind op weg.
Hoogwerkers worden vaak gebruikt op bouwwerven of bij onderhoudswerken. Dikwijls worden de machines gehuurd. Maar wie is dan verantwoordelijk voor de veiligheid?
De steen-tafelzaagmachine is een cirkelzaag, gemonteerd op een tafel, voor het zagen van natuurstenen of betonnen tegels. De motor is meestal bevestigd aan een console en het te verzagen stuk ligt op een slede (=zaagtafel). Deze machine is gemaakt voor nat zagen.
Kwarts of siliciumdioxide komt in de meeste natuurlijke gesteenten voor en dus ook in veel bouwmaterialen. Bij activiteiten als frezen, zagen, boren,… komt er vaak inadembaar kwartsstof vrij wat erg schadelijk is voor de longen.
Deze PreventMemo gaat in op de risico's en de preventiemaatregelen bij het werken met kwartsstof.
Veel problemen met beeldschermwerk hebben te maken met een slechte opstelling in de ruimte. Reflecties op het scherm en te grote lichtcontrasten kunnen leiden tot oogvermoeidheid, musculoskeletale aandoeningen,…
Dit kan vermeden worden door rekening te houden met de plaatsing van de bureautafels.
Steekwagentjes zijn handige arbeidsmiddelen om lasten te verplaatsen over een korte afstand. Onvoorzichtig gebruik kan echter zware schade aanrichten aan goederen of letsels veroorzaken aan rug, handen en voeten. Voor een veilig gebruik is het aangewezen de regels over lading, bediening en verkeer na te leven.
Het uitvoeren van werkzaamheden aan en in de omgeving van elektrische installaties vereist een BA4-BA5 bevoegdheidsverklaring. Deze PreventMemo geeft antwoord op vragen zoals wat is de inhoud van het BA4-BA5 certificaat?, wat is de geldigheidsduur en welke zijn de vereiste opleidingen?
5 tot 20% van werknemers in Europa is verslaafd aan alcohol of loopt het risico verslaafd te worden. Alcohol- en druggebruik op de werkvloer hebben nochtans ernstige economische, sociale en gezondheidsgevolgen, zowel voor de werknemer in kwestie, als zijn collega’s, werkgever en de maatschappij. Een goed alcohol- en drugbeleid kan problemen voorkomen.
Naast de wettelijke basis gaat deze Preventmemo in op de wijze waarop een alcohol- en drugbeleid kan opgezet worden.
Ammoniakwater’ is een oplossing van het gas ammoniak in water. Het wordt gebruikt in de industrie, maar is ook een bestanddeel van verf en reinigingsmiddelen. Ondanks de vele toepassingen, is ammoniakwater niet zonder gevaar voor de gezondheid, de veiligheid en het milieu.
PreventMemo gaat in op de kenmerken, de risico's en de preventiemaatregelen van ammoniakwater en bevat tevens een Veiligheidsinstructiekaart over deze chemische stof.
Werknemers die werken op of rond laadkaaien worden met heel wat risico’s geconfronteerd: er is uiteraard het valgevaar, maar er zijn ook de rondrijdende voertuigen, de risico’s die gepaard gaan met het manueel hanteren van lasten, ...
In deze PreventMemo informatie over de risico's en preventiemaatregelen bij het werken met laadkaaien maar ook specifieke tips voor vrachtwagenbestuurders, heftruckbestuurders en voetgangers.
De trillingen afkomstig van machines en gereedschappen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Blootstelling aan trillingen kan bijvoorbeeld leiden tot letsels aan de zenuwen, gewrichten en botten, maar ook tot spijsverteringsstoornissen en slapeloosheid. De wetgeving legt werkgevers verschillende verplichtingen en preventiemaatregelen op om werknemers te beschermen tegen schadelijke trillingen.
Werkzaamheden op hoogte houden ernstige risico’s in. Om deze risico’s te beperken moet de werkgever zorgen voor collectieve beschermingsmiddelen. Zijn die er niet, dan moet hij persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stellen, met name valbeveiliging. Een van de drie onderdelen hiervan is het veiligheidsharnas.
Een industriële hogedrukreiniger spuit water met een druk van meer dan 250 bar uit een spuitpistool. Vloeistofstralen kunnen op die manier 1.300 km/u halen. Zulke machines worden gebruikt voor het schoonmaken van industriële installaties, riolen, gevels,… De minste onvoorzichtigheid kan ernstige verwondingen en zelfs de dood teweegbrengen. Het is dan ook essentieel de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.
Iedere werkgever is verplicht te zorgen voor de veiligheid van al zijn werknemers. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen, rekening houdende dat zij nog gevoeliger zijn voor bepaalde risico’s.