Vanuit Prevent willen we maximaal meewerken aan de indijking van de verspreiding van het coronavirus. Kom je langs bij Prevent? Lees dan onderstaande richtlijnen.
De regering heeft beslist om de epidemische noodsituatie die was afgekondigd door de pandemiewet, te beëindigen op 11 maart 2022. Werkgevers moeten echter nog gedurende twee maanden (tot 11 mei 2022) bijzondere maatregelen toepassen.
Het koninklijk besluit over de preventiemaatregelen in geval van een epidemie of pandemie verscheen in het Belgisch Staatsblad van 10 maart 2022. Het voegt een nieuw hoofdstuk VI Bijzondere preventiemaatregelen in geval van een epidemie of een pandemie toe aan de codex.
De Duitse socialeverzekeringsinstelling voor arbeidsongevallen en beroepsziekten in de medische en sociale sector (BGW) ontving ruim 132.000 meldingen van Covid-19 als beroepsziekte. Op 31 december 2021 waren 87.000 van deze gevallen als beroepsziekte erkend.
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ging op vraag van het Coronacommissariaat op zoek naar grote ondernemingen die bereid waren om deel te nemen aan een pilootproject rond vaccinatie in bedrijven. Negen grote bedrijven werden geselecteerd en kunnen hun werknemers een boosterprik of eerste vaccin toedienen.
Cao nr. 149 is van toepassing op het telewerk dat door de overheidsinstanties verplicht of aanbevolen werd in het kader van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De overeenkomst is niet van toepassing op ondernemingen waar al vóór 1 januari 2021 een systeem voor occasioneel of structureel telewerk bestond. Cao nr. 149 is gesloten voor bepaalde tijd en treedt buiten werking op 31 december 2021.
De code 1.404.05 werd toegevoegd aan de beroepsziektelijst. Deze nieuwe code betreft werknemers die geen zorgpersoneel zijn en die de Covid-19-ziekte hebben doorgemaakt na een uitbraak van het SARS-CoV-2-virus op de werkvloer.
Co-Prev, de sectororganisatie van de externe diensten, noteerde in 2020 voor het eerst in jaren een lichte daling van het aantal dossiers rond psychosociale aspecten. De daling is wellicht te wijten aan de coronacrisis. De aard en verdeling van de dossiers zijn wel hetzelfde gebleven: het merendeel heeft nog steeds te maken met een conflict, pesten of stress/burn-out.
Gezien de sterke stijging van het aantal Covid-19-besmettingen, heeft het overlegcomité van 17 november 2021 strengere maatregelen genomen. Telewerken wordt weer verplicht, met de mogelijkheid van een terugkomdag per week. Vanaf 13 december 2021 kan men twee keer per week naar het werk terugkeren.
In een artikel dat gepubliceerd werd in het ‘Arbeidsrecht Journaal’ geven Valérie Vervliet en Nadine Gilis, juristen bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, een aantal inzichten in verband met de mogelijke of passende wettelijke basis voor een eventuele vaccinatieplicht en de beoogde doelstellingen daarvan.
De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk hebben de voorwaarden bepaald waaraan het ter beschikking stellen van informatie over de vaccinatiegraad moet voldoen. Hun standpunt werd op 24 september 2021 gepubliceerd.
Sommige patiënten kunnen na een Covid-19-infectie nog maandenlang met ernstige symptomen kampen. Men spreekt dan van ‘long covid’. Dit kan gevolgen hebben voor zowel hun privé- als hun werkleven. Het is dan ook belangrijk dat werkgevers begrip tonen voor de situatie en voldoende aandacht besteden aan een goede re-integratie.
Welk effect heeft de Covid-19-vaccinatiecampagne op de werkplek? Hoe effectief is het als preventiemaatregel en hoe belangrijk is de vaccinatiegraad onder de werknemers? Dit artikel gaat hier dieper op in.
In versie 2.0 van de ‘Aanbevelingen voor de praktische implementatie en bewaking van ventilatie en binnenluchtkwaliteit in het kader van Covid-19’[1] heeft de task force Ventilatie van het coronacommissariaat het luik ‘luchtzuivering’ uitgebreid. Het gebruik van luchtzuiveringstoestellen, als aanvulling op de ventilatie, biedt mogelijkheden in het kader van de Covid-19-pandemie om het besmettingsrisico verder te doen dalen.
Arbeidsmigranten zijn om verschillende redenen een kwetsbare groep. In een discussienota verkent EU-OSHA de onevenredige risico’s voor arbeidsmigranten, met name het hoger risico op Covid-19 en MSA. Er worden ook aanbevelingen gegeven voor maatregelen om de gezondheid en het welzijn van arbeidsmigranten te beschermen.
Wie moet er in het najaar van 2021 tegen de seizoensgriep worden ingeënt? In het advies van juni beveelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een fasering per categorie aan en het verder naleven van de bestaande preventieprincipes.
Fabrikanten zijn sinds 28 mei 2021 verplicht hun luchtzuiveringssysteem te registreren bij de FOD Volksgezondheid. De toepassing van de voorlopige regels die fabrikanten moeten volgen bij het op de markt brengen van dergelijke systemen, werd met zes maanden verlengd (tot mei 2022). Er werden enkele bijkomende technische criteria toegevoegd (debiet gezuiverde lucht, geluidsvermogensniveau).
“Veertig procent van de actieve uitbraken is te herleiden tot werkplaatsen”, poneerde Steven Van Gucht medio maart 2021. Er zijn bedenkingen te maken bij dit cijfer, maar op een ogenblik dat het daggemiddelde van de besmettingen opnieuw de 4.000 nadert, kan vooral een andere vraag bezwaarlijk nog genegeerd worden: kan wie door Covid-19 werd getroffen, een beroep doen op een vergoeding op basis van onze stelsels van sociale zekerheid?
Terra Laboris, een onderzoekscentrum voor sociaal recht, bericht in zijn nieuwsbrief van 28 februari 2021 over een vonnis van de arbeidsrechtbank van Antwerpen van juli 2020[1]: de rechtbank beschouwde de weigering om een mondmasker te dragen (in het kader van Covid-19), als een dringende reden om een werknemer te ontslaan.
In ziekenhuizen waar Covid-19-patiënten behandeld worden, wordt meer gebruikgemaakt van zuurstof. Dat verhoogt het risico op chemische ongevallen. Zuurstof is immers een sterk oxidatiemiddel en bovendien erg brandbevorderend.
Gelet op het risico op overdracht van infecties van de luchtwegen, met name in het kader van de coronapandemie, vormt de luchtcirculatie in de wagen een groot probleem. Een team van Amerikaanse onderzoekers simuleerde de luchtcirculatie in een auto om op basis van de resultaten hiervan de meest doeltreffende oplossingen in kaart te brengen.
Tot voor kort ging bij besmettingen met het coronavirus de aandacht voornamelijk uit naar het acuut ziektebeeld, maar de voorbije maanden komen de chronische klachten meer naar de voorgrond. Een ervan is een blijvend verstoorde reukzin of olfactorische dysfunctie (OD). Hierbij kan een behandeling nuttig zijn.
Met de opkomst van meer besmettelijke coronavarianten is het des te belangrijk om binnenruimtes zo goed mogelijk te ventileren. Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) zijn vorig advies grondig herbekeken in het licht van de opgedane ervaringen en de recentste gegevens. In slecht geventileerde ruimtes is het dragen van een masker essentieel, zelfs wanneer de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd.
De arbeidsartsen van de interne en de externe preventiediensten spelen een belangrijke rol om de verspreiding van het coronavirus in ondernemingen te beperken (contactopsporing op de werkvloer, doorverwijzen van werknemers naar testcentra, uitschrijven van quarantaineattesten, …). Deze bijkomende taken worden beschreven in een KB dat verscheen op 21 januari 2021.
De tool voor Covid-19-risicobeheer uit de OiRA-serie is niet alleen gebaseerd op EU-richtlijnen, maar ook op niet-bindende richtsnoeren die werkgevers en werknemers moeten helpen om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren gedurende de Covid-19-pandemie.
In zijn beleidsnota van november 2020 stelt minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne dat de bestrijding van het coronavirus prioriteit zal krijgen om de veiligheid en de gezondheid van iedereen te waarborgen. Geen enkel deel van de nota draagt de titel ‘Welzijn op het werk’, maar de minister verzekert dat de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de werknemers extra aandacht zullen krijgen.
Covid-19 slaat opnieuw hard toe. Maar wat als een werknemer door roekeloos gedrag (met ziektesymptomen komen werken, quarantainemaatregelen negeren, weigeren om een mondmasker (correct) te dragen, …) de gezondheid van zijn collega’s in gevaar brengt? Gaan deze roekeloze werknemers vrijuit? Of is onze regelgeving voldoende gewapend om hen een halt toe te roepen?
Op 6 juli 2021 publiceerde Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, een update van de cijfers in verband met Covid-19 als beroepsziekte. Deze hebben betrekking op de aangiften van gevallen van Covid-19 en de aanvragen tot schadeloosstelling.
Voor het ondersteunen van bedrijven bij het nemen van gepaste maatregelen in tijden van Covid-19, zijn er gidsen beschikbaar. De generieke gids bevat de maatregelen die gelden voor alle ondernemingen en aanvullend zijn er verscheidene sectoren die sectorale gidsen, checklists of protocollen hebben opgesteld. Op de toepassing van deze maatregelen wordt toezicht uitgeoefend door de inspectie zoals vastgelegd in het Sociaal Strafwetboek.
Covid-19 was al erkend als beroepsziekte voor werknemers die actief zijn in de gezondheidszorg. Deze erkenning wordt nu uitgebreid naar werknemers die werkzaam waren in de cruciale sectoren tussen 18 maart en 17 mei 2020. Het uitvoeringsbesluit is verschenen in het staatsblad van 8 juli 2020.
Het basaal reproductiegetal R0 is een begrip dat tijdens de coronacrisis vaak aan bod kwam in de media. Dit getal kan echter aanleiding geven tot een verkeerde representatie, misinterpretatie en foutieve toepassing. Daarnaast werden we ook nog eens overstelpt met allerhande andere getallen en grafieken. Arbeidsarts Wim Van Hooste schept in dit artikel duidelijkheid over het belang van het basaal reproductiegetal tijdens de Covid-19-pandemie.
De specifieke bepalingen over biologische agentia zijn opgenomen in de Codex welzijn op het werk. De codex deelt biologische agentia in vier gevarengroepen in en legt beheersingsmaatregelen op in functie van deze gevarengroepen. Door een wijziging van de Europese richtlijn over biologische agentia wordt het SARS-CoV-2-virus (ook wel Covid-19 of coronavirus genoemd) ingedeeld in groep 3.
De coronacrisis heeft niet enkel een impact op onze fysieke, maar ook op onze mentale gezondheid. Wanneer ondernemingen geleidelijk aan terug de activiteiten hervatten, is het van groot belang om zich hiervan bewust te zijn. We worden immers langzaam wakker in een nieuwe realiteit, zowel op privé- als werkvlak. Elke fase van dit ‘wakker worden’ brengt andere aandachtspunten met zich mee.
Prevent biedt een interactieve online ondersteuning aan thuiswerkers via een video conferencing-platform. Deze dienstverlening, prevent@Home, is erop gericht om gezondheidsklachten bij thuiswerkers te voorkomen.
Virussen worden overgedragen via neusvocht, speeksel en druppeltjes die we uitstoten bij het praten, hoesten of niezen. Welk type beschermingsmasker kan men best gebruiken: een chirurgisch masker of een FFP-masker? Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) geeft een antwoord op deze vraag.
Mensen met slechte bedoelingen zien een gemakkelijke prooi in telewerkers. Hoe kan men de bescherming van vertrouwelijke bedrijfs- en klantgegevens garanderen en het vlotte verloop van essentiële bedrijfsprocessen, zoals facturatie en aankopen, blijven verzekeren?
Een werknemer is besmet met het coronavirus. Hij/zij gaat uiteraard in ziekteverlof, maar best wordt ook het werkoppervlak nog eens extra ontsmet. Welke producten dient men te gebruiken? Arts-specialist in de arbeidsgeneeskunde Edelhart Kempeneers beantwoordt deze vraag.
Een pandemie kan gevolgen hebben voor een groot aantal gebieden en kan een impact op de dienstverlening van bedrijven hebben. Pandemic preparedness planning (PPP) is een specifieke vorm van een business continuity plan. Hierbij werkt men een plan van aanpak uit met de te nemen acties en communicatie in het geval van een epidemische uitbraak van een infectieziekte in België, om de dienstverlening te blijven garanderen.