Coronavirus & werk

De uitbraak van het coronavirus heeft de wijze waarop we leven en werken grondig gewijzigd. Lees al onze artikels over het coronavirus.

Coronamaatregelen bij Prevent

Vanuit Prevent willen we maximaal meewerken aan de indijking van de verspreiding van het coronavirus. Kom je langs bij Prevent? Lees dan onderstaande richtlijnen.

Preventiemaatregelen in geval van een epidemie of pandemie

Het koninklijk besluit over de preventiemaatregelen in geval van een epidemie of pandemie verscheen in het Belgisch Staatsblad van 10 maart 2022. Het voegt een nieuw hoofdstuk VI Bijzondere preventiemaatregelen in geval van een epidemie of een pandemie toe aan de codex.

Verlenging van cao nr. 149

Cao nr. 149 is van toepassing op het telewerk dat door de overheidsinstanties verplicht of aanbevolen werd in het kader van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De overeenkomst is niet van toepassing op ondernemingen waar al vóór 1 januari 2021 een systeem voor occasioneel of structureel telewerk bestond. Cao nr. 149 is gesloten voor bepaalde tijd en treedt buiten werking op 31 december 2021. 

Covid-19: nieuwe code in de beroepsziektelijst

De code 1.404.05 werd toegevoegd aan de beroepsziektelijst. Deze nieuwe code betreft werknemers die geen zorgpersoneel zijn en die de Covid-19-ziekte hebben doorgemaakt na een uitbraak van het SARS-CoV-2-virus op de werkvloer.

Co-Prev: in 2020 eerste daling van aantal psychosociale dossiers in jaren

Co-Prev, de sectororganisatie van de externe diensten, noteerde in 2020 voor het eerst in jaren een lichte daling van het aantal dossiers rond psychosociale aspecten. De daling is wellicht te wijten aan de coronacrisis. De aard en verdeling van de dossiers zijn wel hetzelfde gebleven: het merendeel heeft nog steeds te maken met een conflict, pesten of stress/burn-out.

Verplichte registratie van luchtzuiveringssystemen

Fabrikanten zijn sinds 28 mei 2021 verplicht hun luchtzuiveringssysteem te registreren bij de FOD Volksgezondheid. De toepassing van de voorlopige regels die fabrikanten moeten volgen bij het op de markt brengen van dergelijke systemen, werd met zes maanden verlengd (tot mei 2022). Er werden enkele bijkomende technische criteria toegevoegd (debiet gezuiverde lucht, geluidsvermogensniveau).

Beleidsverklaring Economie en Werk

In zijn beleidsnota van november 2020 stelt minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne dat de bestrijding van het coronavirus prioriteit zal krijgen om de veiligheid en de gezondheid van iedereen te waarborgen. Geen enkel deel van de nota draagt de titel ‘Welzijn op het werk’, maar de minister verzekert dat de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de werknemers extra aandacht zullen krijgen. 

Covid-19: erkenning als beroepsziekte uitgebreid naar cruciale sectoren

Covid-19 was al erkend als beroepsziekte voor werknemers die actief zijn in de gezondheidszorg. Deze erkenning wordt nu uitgebreid naar werknemers die werkzaam waren in de cruciale sectoren tussen 18 maart en 17 mei 2020. Het uitvoeringsbesluit is verschenen in het staatsblad van 8 juli 2020. 

Het basaal reproductiegetal R0

Het basaal reproductiegetal R0 is een begrip dat tijdens de coronacrisis vaak aan bod kwam in de media. Dit getal kan echter aanleiding geven tot een verkeerde representatie, misinterpretatie en foutieve toepassing. Daarnaast werden we ook nog eens overstelpt met allerhande andere getallen en grafieken. Arbeidsarts Wim Van Hooste schept in dit artikel duidelijkheid over het belang van het basaal reproductiegetal tijdens de Covid-19-pandemie.

Biologische agentia en Covid-19

De specifieke bepalingen over biologische agentia zijn opgenomen in de Codex welzijn op het werk. De codex deelt biologische agentia in vier gevarengroepen in en legt beheersingsmaatregelen op in functie van deze gevarengroepen. Door een wijziging van de Europese richtlijn over biologische agentia wordt het SARS-CoV-2-virus (ook wel Covid-19 of coronavirus genoemd) ingedeeld in groep 3.

De (toekomstige) psychosociale impact van Covid-19 op organisaties en de cruciale rol van de preventieadviseur

De coronacrisis heeft niet enkel een impact op onze fysieke, maar ook op onze mentale gezondheid. Wanneer ondernemingen geleidelijk aan terug de activiteiten hervatten, is het van groot belang om zich hiervan bewust te zijn. We worden immers langzaam wakker in een nieuwe realiteit, zowel op privé- als werkvlak. Elke fase van dit ‘wakker worden’ brengt andere aandachtspunten met zich mee.

prevent@Home: onze zorg voor de gezondheid van de thuiswerkers

Prevent biedt een interactieve online ondersteuning aan thuiswerkers via een video conferencing-platform. Deze dienstverlening, prevent@Home, is erop gericht om gezondheidsklachten bij thuiswerkers te voorkomen.

Chirurgisch masker of FFP-masker?

Virussen worden overgedragen via neusvocht, speeksel en druppeltjes die we uitstoten bij het praten, hoesten of niezen. Welk type beschermingsmasker kan men best gebruiken: een chirurgisch masker of een FFP-masker? Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) geeft een antwoord op deze vraag.

Tips voor online vergaderingen

Telewerken: veilig op het internet

Mensen met slechte bedoelingen zien een gemakkelijke prooi in  telewerkers. Hoe kan men de bescherming van vertrouwelijke bedrijfs- en klantgegevens garanderen en het vlotte verloop van essentiële bedrijfsprocessen, zoals facturatie en aankopen, blijven verzekeren? 

Corona: ontsmetten werkoppervlak na besmetting

Een werknemer is besmet met het coronavirus. Hij/zij gaat uiteraard in ziekteverlof, maar best wordt ook het werkoppervlak nog eens extra ontsmet. Welke producten dient men te gebruiken? Arts-specialist in de arbeidsgeneeskunde Edelhart Kempeneers beantwoordt deze vraag.

Covid-19 en pandemic preparedness planning

Een pandemie kan gevolgen hebben voor een groot aantal gebieden en kan een impact op de dienstverlening van bedrijven hebben. Pandemic preparedness planning (PPP) is een specifieke vorm van een business continuity plan. Hierbij werkt men een plan van aanpak uit met de te nemen acties en communicatie in het geval van een epidemische uitbraak van een infectieziekte in België, om de dienstverlening te blijven garanderen.